Polderpark Cronesteyn

Home / Zien, doen & beleven / Parken / Polderpark Cronesteyn

 

Park Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn is niet alleen qua oppervlakte (90 hectare) het grootste park van Leiden, het park heeft ook een enorme diversiteit aan planten en dieren. In het park vindt men onder andere een moerastuin, vlinderweitjes, een oud landgoedbos, natuurlijk beheerde weilanden, veel water en een bosplantsoen. Naast de diversiteit aan landtypes is Cronesteyn bij uitstek geschikt om bijzondere vogels waar te nemen zoals de grutto, kievit, tjiftjaffen, tuinfluiters en de tureluur.

Het park kenmerkt zich door de enorme focus op educatief vlak. In het bezoekerscentrum van het park vind men bijvoorbeeld wisselende tentoonstellingen met als uitgangspunt natuur, het bezoekerscentrum vormt tevens het vertrekpunt voor excursies. Ook kan men hier tijdens openingsuren terecht voor koffie, thee en limonade.

Geschiedenis Park Cronesteyn

Park Cronesteyn werd in 1982 gerealiseerd naar ontwerp van Evert Cornet. Het park dankt haar naam aan (het inmiddels verdwenen) Kasteel Cronesteyn. De slotgracht van het kasteel is behouden gebleven en maakt tegenwoordig deel uit van het ‘Landgoedbos’.

Verschillende parkdelen

Aangezien het park maar liefst 90 hectare beslaat is het park opgedeeld in verschillende parkdelen. Hieronder vindt u van enkele parkdelen een korte beschrijving.

Het ‘Reigerbos’ is het gedeelte van het park dat is bestemd om reigers een nest te bieden. In dit gedeelte van het park vindt men tevens een bijenstal.

Het ‘Landgoedbos’ is het landgoed dat oorspronkelijk bij Kasteel Cronesteyn hoorde. Het kasteel werd tijdens de 80-jarige oorlog in opdracht van de Gemeente Leiden afgebroken zodat het niet zou kunnen dienen als schuilplaats voor de Spanjaarden. Enkel de slotgracht van het kasteel is overgebleven.

Een groot van Polderpark Cronesteyn bestaat uit het ‘volkstuincomplex’. Hier vindt men 203 tuintjes die allen aan een sloot grenzen zodat men op een economisch-verantwoorde manier de tuin kan irrigeren.

In het parkgedeelte ‘Moerastuin’ vindt men drie eilandjes waarvan er twee via een bruggetje zijn te bereiken. Gedurende de verschillende seizoenen zijn er in dit parkgedeelte bijzondere planten te vinden zoals de blauwe knoop en de gevlekte rietorchis.

Verder beschikt Polderpark Cronesteyn nog over een zorgboerderij, een camping en een waterspeelplaats.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *