Openbaar Vervoer

Home / Bereikbaarheid / Openbaar Vervoer

 

Openbaar vervoer in Leiden

Leiden heeft een klein maar goed werkend openbaar vervoer netwerk. In principe is het niet nodig om gebruik te maken van het openbaar vervoer wanneer u bezienswaardigheden of musea gaat bezoeken binnen de stadsgrenzen. Als u echter naar bijvoorbeeld Noordwijk, Katwijk of Lisse wilt kan het openbaar vervoer goed van pas komen. Ook is er een speciale bus die u rechtstreeks naar de Keukenhof in Lisse brengt, deze bus vertrekt vanaf station Leiden Centraal. Naast de reguliere bussen vaart er in de zomer ook een watertaxi door de Leidse grachten!

Om ergens te komen in Leiden is het Openbaar Vervoer bijna overbodig aangezien alles in de stad op loopafstand van elkaar ligt. Mocht het slecht weer zijn dan is het toch wel is fijn als er goede verbindingen tussen verschillende locaties zijn. Leiden heeft een klein maar goed werkend Openbaar Vervoer netwerk van onder andere bussen en shuttlediensten.

Reisdocument: OV chipkaart

Om in Leiden te kunnen reizen is het noodzakelijk dat u een geldig vervoersbewijs heeft, in Nederland is dat tegenwoordig de OV Chipkaart.

Als u een persoonlijke OV chipkaart heeft kunt u daar natuurlijk ook in Leiden gewoon mee reizen.

Als u nog niet in het bezit bent van een OV chipkaart is het handig om toch een OV chipkaart aan te schaffen. Er zijn een aantal verschillende soorten OV chipkaarten:

– Persoonlijke OV chipkaart: de persoonlijke OV chipkaart kan je aanvragen via internet of via het aanvraagformulier bij een OV-balie. Op een persoonlijke OV chipkaart staan producten die u er zelf op zet naar gelang met wat u met uw kaart wilt doen. U kunt de OV chipkaart opladen bij de daarvoor bestemde oplaadpunten. De persoonlijke OV chipkaart is maximaal vijf jaar geldig.

– Anonieme OV chipkaart: de anonieme OV chipkaart is gemakkelijk aan te schaffen bij een verkoopapparaat op het station, tabakswinkels als Bruna en Primera of bij een OV-balie. De anonieme OV chipkaart krijgt u gelijk mee en kunt u dus in principe gelijk in Leiden aanschaffen. De anonieme OV chipkaart kunt u gewoon opwaarderen.

– Wegwerp OV chipkaart: de wegwerp OV chipkaart is de vervanging voor het ouderwetse treinkaartje. U kunt het tegoed op de Wegwerp OV-chipkaart niet opwaarderen. Na gebruik kunt de Wegwerp OV chipkaart weggooien of inleveren bij een OV-balie waarna u het resterende bedrag, mits dit hoger is dan 5 euro, terug krijgt.

Bussen in Leiden

In Leiden verzorgt Arriva sinds 2013 het stadsvervoer. Als u vanaf een andere stad bent aangekomen op Station Leiden Centraal kunt u naar de voorzijde van het station lopen waar u alle bussen aantreft. Onder andere lijn 45, lijn 15 en lijn 14 stoppen vlakbij de Haarlemmerstraat, een van de twee belangrijkste winkelstraten van Leiden.

Ook is er een gratis dienst van pendelbussen en shuttlebussen. Deze bussen rijden gratis het gehele jaar door tot 02:00 uur ‘s nachts naar en van stadsparkeerterrein Haagweg.

Watertaxi in Leiden

In de zomermaanden (april tot en met oktober) is er een watertaxi aanwezig in Leiden. De watertaxi brengt u vanaf het parkeerterrein Haagweg direct naar het centrum van Leiden. De watertaxi vaart elke dag van 11:00 uur ‘s ochtends tot 22:00 uur ‘s avonds naar de Botermarkt, de Aalmarkt en de Beestenmarkt.

Met de trein naar Leiden

In totaal zijn er drie (3) treinstations in Leiden. Het grootste en en meest centrale treinstation in Leiden is Station Leiden Centraal (bezienswaardigheid). U kunt station Leiden Centraal via een directe verbinding bereiken vanaf onder andere de volgende stations: Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Den haag Holland Spoor, Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, Schiphol, Rotterdam Centraal, Haarlem, Dordrecht, Roosendaal, Vlissingen, Almere Centrum, Almere Oostvaarders, Hoofddorp, Gouda, Woerden, Alphen a/d Rijn en Weesp.

De overige stations in Leiden zijn Station Leiden Lammenschans en Station De Vink. Echter liggen deze stations niet in het Centrum van de stad en kunt u, als uw doel is de stad te bezichtigen, beter de trein nemen naar Station Leiden Centraal.

Met de bus naar Leiden

Als u aangekomen bent op Station Leiden Centraal bevind u zich al in het centrum van de stad. Als u naar specifieke plaatsen in Leiden en omgeving wilt reizen kunt u de bus nemen. De bussen staan opgesteld aan de zuidzijde (voorzijde) van het station. Als u naar specieke bezienswaardigheden wilt zonder te hoeven lopen kunt u dat vaak ook met de bus doen. Op deze website staat onderaan elke bezienswaardigheid aangegeven hoe u er met het Openbaar Vervoer kunt komen.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *