Home / Zien, doen & beleven / Musea / Museum Volkenkunde

 

Wat is er te zien in het museum?

Het Volkenkunde museum in Leiden is een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het museum huisvest meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen van over de hele wereld. U vindt in het museum interessante voorwerpen van ieder volk en van iedere cultuur: van prachtige Indianentooien tot indrukwekkende oude foto’s van de Aboriginals in Australië. Naast de vaste collectie is er ook vaak een tijdelijke tentoonstelling te zien in het museum.

Geschiedenis Museum Volkenkunde Leiden

Museum Volkenkunde in Leiden is het gevestigd in het voormalig Leids Academisch Ziekenhuis, dit is hetzelfde gebouw waar vroeger Museum Boerhaave was gevestigd en ook het Academisch Ziekenhuis zelf (tussen 1636 en 1639). In het begin van de jaren 1980 liet Philipp Franz Von Siebold zijn politieke bestaan in Vlaanderen achter voor de relatief rustige universiteit in Leiden. Aangezien Von Siebold maar liefst acht jaar in Japan had gewoond bezat hij vele interessante objecten, deze ongeveer 5000 objecten vormden de start van het latere museum Volkenkunde. Het museum werd officieel geopend in 1837, al was het daarvoor, rond 1830 ook al toegankelijk voor het publiek. In de jaren daarna moedigde Von Siebold ook andere Europese landen aan om een zelfde etnografisch museum op te bouwen zoals dat in Leiden inmiddels was gebeurd. In 2001 heropende museum Volkenkunde Leiden na een intensieve verbouwing van binnen. In plaats van Rijksmuseum voor Volkenkunde, wat voor 2005 de naam van het museum was, heet het tegenwoordig Museum Volkenkunde Leiden.

Fusie met het Tropenmuseum en het Afrika Museum

1 april 2014 is de stichtingsdatum van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Een fusie van Rijksmuseum Volkenkunde (1837, Leiden), Tropenmuseum (1864, Amsterdam) en Afrika Museum (1954, Berg en Dal). Eén museum op drie locaties. Voor het publiek blijven de namen Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde bestaan. Wat publieksbereik betreft behoort het museum tot de top 10 van Nederlandse musea. Het nieuwe museum beheert een collectie van meer dan 400.000 voorwerpen. Wetenschappelijke activiteiten zijn gebundeld in het Research Centre for Material Culture. De missie van het museum is onverminderd actueel: bijdragen tot een open blik op de wereld.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *