Museum Molen de Valk

Home / Zien, doen & beleven / Musea / Museum Molen de Valk

 

De eerste etage

Op de eerste etage van Molen de Valk Leiden staan verschillende vitrines opgesteld waarin onder andere boeken, werktuigen en andere voorwerpen liggen die met molens te maken hebben. De collectie die hier te zien is deels de “collectie van Rhijn” en deels de collectie die de “Verenging De Hollandsche Molen” aan het museum Molen de Valk Leiden heeft geschonken.

Tweede etage

De tweede verdieping van Molen de Valk laat de bezoekers onder andere instrumenten zien waarmee vroeger de kwaliteit van het graan werd getest. Ook kan de bezoeker verschillende grote hijsblokken zien die vroeger werden gebruikt om zware objecten op te hijsen naar boven. Sinds het jaar 2000 is Molen de Valk weer maalvaardig en kan het dus zijn dat u als bezoeker de molen in werking ziet.

Geschiedenis Molen de Valk

Bouw

Stellingmolen de Valk werd in 1743 gebouwd na toestemming van het stadsbestuur. De molen werd geheel van steen gemaakt en werd uiteindelijk 29 meter hoog, de romp van de molen werd in slechts drie maanden gebouwd. Aan het einde van de 19e eeuw kregen de molens het steeds moeilijker doordat de Leidse bevolking afnam, van de 19 windmolens op de wallen van Leiden is alleen Molen de Valk nog over.

Pieter van Rhijn

In 1869 werd de molen gekocht door Pieter van Rhijn (1848-1889), in deze tijd waren er in de molen meerdere woningen aanwezig die Pieter van Rhijn verbouwde tot een grote woning, deze woning is nog steeds aanwezig in de molen en is ook te bezichtigen. In 1989 overleed Pieter van Rhijn en zette zijn vrouw, Jacobina Aleyda Schippers (1848-1932), noodgedwongen het bedrijf voort met onder andere haar zoon Willem die de leiding van de molen overnam in 1911.

Toeristen

Willem van Rhijn (1977-1964) had een gastenboek klaarliggen voor als toeristen de molen zouden komen bezoeken, de oudste handtekeningen uit dit gastenboek dateren uit 1930. In de tijd dat Willem van Rhijn eigenaar van Molen de Valk was woonden er een aantal studenten van de Universiteit Leiden in de molen op kamers. Willem van Rhijn had een mooie regeling dat studenten voor een schappelijke prijs in de molen konden wonen mits zij het ontbijt samen met hem gebruikten.

Oorlog

In de oorlogsjaren werd de molen regelmatig vanuit de lucht beschoten, deze kogelgaten in de kap en de muren zijn nog steeds te zien. Na de capitulatie werd de molen weer in gebruik genomen voor het malen van graan, echter moest er door extreme schaarste rogge en tarwe door elkaar gemend worden om de bevolking van voedsel te blijven voorzien. Tijdens de hongerwinter (1944-1945) werd de molen gebruikt als verstopplaats voor levensmiddelen en werd de molen ingezet voor het illegaal malen van graan.

Restauratie

De molen kwam vrij slecht uit de oorlog en daarom besloot het gemeentebestuur in 1947 dat de molen gerestaureerd moest worden omdat de molen aanzienlijke cultuur-historische waarde had. Uiteindelijk werd op 2 juni 1966 Molen de Valk een officieel gemeente museum.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *