Stadhuis van Leiden

Home / Zien, doen & beleven / Bezienswaardigheden / Stadhuis van Leiden

 

Geschiedenis van het Stadhuis van Leiden

De gevel van het Leidse Stadhuis zoals we dat nu kennen dateert van 1547 en is geheel in renaissancestijl ontworpen door de Haarlemse bouwmeester Lieven de Key. Het stadhuis van Leiden ligt zo ongeveer midden in de Breestraat en past perfect tussen de andere oudere gebouwen die in de Breestraat te vinden zijn.

De Leidse Stadhuisbrand

In 1929 voltrok zich een enorme brand die later herinnerd zou worden als ‘de stadhuisbrand van 1929’. De brand ontstond doordat men de kolenkachels in het stadhuis aan had laten staan, dit zorgde voor een enorme brand. Bij deze brand ging naast het bevolkingsregister van Leiden ook een groot deel van het stadhuis Leiden zelf verloren, alleen de voorgevel overleefde het. Op de nacht van 11 op 12 januari, de nacht van de brand, was het zo enorm koud dat de brandweermannen ontzettend veel moeite hebben om de brand te blussen, op foto- en video- materiaal is te zien hoe het bluswater ijspegels vormt aan de voorgevel van het stadhuis van Leiden.

Aangezien er naast van de voorgevel niet veel meer over was van het stadhuis besloot het stadsbestuur van Leiden in 1932 Cornelis Jouke Blaauw (architect, 1185-1947) de opdracht te geven een nieuw stadhuis Leiden achter de voorgevel te ontwerpen. Mede door de brand waren veel panden aan de achterzijde van het gebouw (Vismarkt) verwoest, hierdoor kon er gemakkelijk ruimte worden gemaakt voor een groot plein, het Stadhuisplein. Over het nieuwe stadhuis van Leiden werd goed nagedacht zodat het voor langere tijd goed bruikbaar zou zijn, zo is in de ruimten onder het stadhuis een restaurant en een uitgaansgelegenheid gevestigd, City Hall, en zijn er voor elke kamer binnenin het stadhuis van Leiden unieke materialen gebruikt om het Stadhuis van Leiden toch zo authentiek mogelijk te doen aanvoelen.

Het stadhuis van Leiden nu

Tegenwoordig wordt het stadhuis van Leiden voornamelijk gebruikt als trouwlocatie. Echter zetelen er nog met enige regelmaat college- en raadsleden in het Stadhuis van Leiden. Het gebouw is geopend voor bezoekers en tijdens de open monumentendagen worden er rondleidingen georganiseerd door het Stadhuis van Leiden.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *