Afgebrande mouterij
Op de plek waar de huidige Schouwburg Leiden staat stond tot 1704 een mouterij, deze schakel in het bier-brouw proces brandde echter in 1705 bijna volledig af. Door het afbranden van de mouterij kreeg Jacob van Rijndorp (leider van het theatergezelschap ‘de Groote Compagnie’) toestemming om een theater op deze plek aan de Oude Vest te bouwen. De officiële opening van het theater was op 1 oktober 1705 en de aller eerste voorstelling die in het theater te zien was heette ‘Belegering ende Ontset der Stadt Leyden’.
Geschiedenis Schouwburg Leiden
Hoefijzervorm
Hoefijzervorm
In de loop der tijd werd de Schouwburg Leiden een aantal keer verbouwd, zo werd in 1833 met de aankoop van twee naastgelegen panden de capaciteit van de gehele schouwburg uitgebreid en kreeg in 1865 stadsarchitect Jan Willem Schaap de taak om een geheel nieuwe schouwburg uit te tekenen. Schaap ontwierp de nieuwe schouwburg van Leiden in een zeer eclectische bouwstijl met als voornaamste inspiratiebron de Italiaanse operazalen. Naast het feit dat het ontwerp van Schaap een merkwaardige symmetrische hoefijzervorm heeft werd er ook een tweede balkon aangebracht.
Sloop of renovatie
In de jaren 1960 tot 1970 was de Leidse schouwburg zo erg verpauperd dat het gemeentebestuur al sprak over totale sloop van het gebouw. Echter doordat de gemeente niet genoeg geld had voor het bouwen van een nieuwe schouwburg besloot het de bestaande schouwburg te renoveren. Uiteindelijk werd besloten om architect Onno Greiner de renovatie van de schouwburg te laten realiseren, dit gebeurde tussen 1947 en 1967. Greiner koos voor een brons-okeren sfeer in de schouwburg.
De laatste verbouwing
Bij de verbouwing in 1997 werd deze brons-okeren sfeer vervangen door traditionele negentiende-eeuwse sfeer met onder andere rood pluche en kroonluchters. Met de laatste verbouwing van de schouwburg in 2009 werd het stoelenplan dermate verbeterend dat de schouwburg nu ruimte kan bieden aan maar liefst 541 bezoekers.
De Schouwburg Leiden tegenwoordig
Voorstellingen en rondleidingen
Tegenwoordig wordt de Schouwburg Leiden intensief gebruikt voor allerlei voorstellingen. Naast toneel, cabaret, musicals en concerten verzorgd de Leidse Schouwburg ook rondleidingen door het gebouw. Deze rondleidingen worden zo’n twaalf keer per jaar gegeven, tijdens deze rondleiding door de schouwburg leert u onder andere veel over de geschiedenis van het gebouw.
Een cultureel avondje uit
De Leidse schouwburg is, onder de Leidenaren, een van de meest populaire bestemmingen voor een cultureel avondje uit. Niet alleen kunt u hier genieten van uw favoriete muziek, cabaretier, dansvoorstelling of musical, ook kunt u heerlijk natafelen of gebruik maken van de diverse arrangementen die de restaurants in de binnenstad aanbieden. Kortom: de Schouwburg Leiden is de perfecte locatie voor een cultureel avondje uit!