Kamerlingh Onnes Gebouw

Home / Zien, doen & beleven / Bezienswaardigheden / Kamerlingh Onnes Gebouw

 

Geschiedenis van het Kamerlingh Onnes gebouw

Nadat er door de Leidse buskruitramp een ‘Kleine Ruïne’ overblijft wordt er in het jaar 1856 begonnen met de bouw van het Kamerlingh Onnes Gebouw in Leiden, geheel in neoclassicistische stijl. Het ontwerp van het gebouw is afkomstig van architect H.F.G.N Camp. Het gebouw zou als laboratorium gaan dienen voor onder andere de Psychische, Chemische, Anatomische en Psychologische faculteiten van de Universiteit Leiden. Het gebouw dankt haar naam aan hoogleraar Heike Kamerlingh Onnes (1853-1926) die er in 1908 in slaagde om helium vloeibaar te maken bij een temperatuur van 269 graden Celcius onder 0, vanwege deze prestatie heeft het gebouw de bijnaam ‘koudste plek op aarde’ gekregen.

Verbouwing en invloedrijke wetenschappers

Samen met collega natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) breidt Kamerlingh Onnes het laboratorium uit tot een van de meest geavanceerde in Europa. Naast Kamerlingh Onnes en Hendrik Lorentz hebben meerdere invloedrijke wetenschappers in het Kamerlingh Onnes Gebouw hun onderzoek gedaan, een aantal van deze invloedrijke wetenschappers zijn Pieter Zeeman, Marie Curie (de ontdekker van het radium), Niels Bohr, Johannes Diderik Van der Waals en Albert Einstein (relativiteitstheorie). Het gehele gebouw is meerdere keren flink verbouwd en uitgebreid. Tegenwoordig beslaat het complex de Steenschuur, Nieuwsteeg, Zonneveldstraat en Langebrug. De hoofdingang werd in de jaren zestig van de 20e eeuw verplaatst naar de Nieuwsteeg. Het oudste gedeelte van het gebouw, de voorgevel, is gelegen aan de Steenschuur.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid in het Kamerlingh Onnes Gebouw

Tegenwoordig

In 1997 verhuisde het laboratorium en de daarbij behorende natuurkundigen naar het nabij gelegen Bio Science Park. Het Kamerling Onnesgebouw wordt sinds 2004 gebruikt door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Daarnaast biedt het nog ruimte voor een uitgebreide bibliotheek en meerdere studentenvoorzieningen.

Prijzen

Voordat de rechtenstudenten gebruik konden gaan maken van het Kamerlingh Onnes Gebouw diende het bouw eerst grondig gerenoveerd te worden, dit werd destijds gedaan naar ontwerp van architect Hans Ruijsenaars, dit ontwerp won in 2005 de Nationale Renovatieprijs. In 2008 sleepte het Kamerling Onnes Gebouw nog een prijs in de wacht, volgens een architectuurverkiezing georganiseerd door het Leidsch Dagblad en het Rijnlands Architectuurplatform is het Kamerlingh Onnes Gebouw het mooiste voorbeeld in Leiden van een bestaand pand dan in de afgelopen vijf jaar een nieuwe bestemming heeft gekregen.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *