Academiegebouw Universiteit Leiden

Home / Zien, doen & beleven / Bezienswaardigheden / Academiegebouw Universiteit Leiden

 

Klooster

Het Academiegebouw dat tegenwoordig het Academisch Historisch Museum huisvest werd in 1507 gebouwd om als kloosterkapel te dienen voor Dominicanessen en Witte nonnen, ook diende het gebouw tevens als kerk. In 1581 is het gehele gebouw intensief verbouwd om te dienen als huisvesting voor de Universiteit Leiden.

Verbouwingen

In de loop der tijd heeft het gebouw verschillende restauraties, aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. Aan het eind van de 16e eeuw zijn onder andere extra verdiepingen in de voormalige kerk gebouwd en is de kapel opgedeeld in twee verdiepingen zodat er meerdere lokalen bovenin het gebouw ontstonden. In 1670 word er een klokkentoren op het dak van het Academiegebouw geplaatst, deze klokkentoren werd ontworpen door stadsarchitect Willem van der Helm. Dit was echter niet de eerste toren die op het gebouw stond, vanaf 1632 tot aan het einde van de 19e eeuw beschikte het Academiegebouw over een vierkante houten toren met het kwadrant van Snellius, deze toren werd gebruikt door de Sterrewacht Leiden. De volgende restauratie volgde in 1878 waarbij het gebouw tevens uitgebreid werd onder leiding van Jacobus van Lokhorst. De laatste renovatie dateert van 2006 waarbij verschillende kleuren weer terug zijn gebracht zoals van Lokhorst die origineel had bedacht. Het gebouw heeft onder andere dienst gedaan als bibliotheek, collegeruimte en heeft een grote periode de Sterrewacht van Leiden huisvesting geboden. Sinds 1982 wordt de Gewelfkamer van het Academiegebouw gebruikt voor de tentoonstellingen van het Academisch Historisch Museum.

Leuke feiten

Het Acadmiegebouw is elk jaar weer het startpunt vanwaar de hoogleraren van de Universiteit Leiden via de Nonnenbrug en de Kloksteeg naar de Pieterskerk lopen tijdens de opening van het academisch jaar en bij de viering van dies natalis.

In het Acadmiegebouw vind u ook het ‘Zweetkamertje’. Deze kamer wordt zo genoemd omdat hier de examenkandidaten hun uitslag van het examen afwachten. Nog altijd signeren pas afgestudeerden en zojuist gepromoveerden de muren van dit kamertje. In deze kamer vind u onder meer de handtekeningen van Nelson Mandela, Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix.

Nabij het Acadmiegebouw vindt u onder andere de Hortus Botanicus en de Academisch Historisch Museum.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *