Noordwijk aan Zee

Home / In de regio / Noordwijk aan Zee

 

Noordwijk

In de loop der jaren is het tussen Amsterdam en Den Haag gelegen Noordwijk veranderd van eenvoudig vissersplaatsje tot bruisende badplaats met internationale allure. Naast de vele restaurants, hotels en terrasjes vind u er een enorme boulevard en wel dertien kilometer strand! Noordwijk is werkelijk van alle markten thuis, zo beschikt het strand over een groot aantal strandpaviljoens, een kitesurfschool, diverse parkeerterreinen en een EHBO post. Noordwijk is prachtig in ieder jaargetijde, in de zomer kunt u heerlijk van de zon, de zee en het strand genieten, in de herfst en winter kunt u heerlijk uitwaaien op het strand en in de lente kunt u genieten van de prachtige omgeving van uitgestrekte bollenvelden. Noordwijk en omgeving lenen zich dan ook perfect voor wandel- en fietstochten.

Overnachten in Noordwijk

Noordwijk heeft meer dan voldoende gelegenheden waar badgasten kunnen overnachten. Naast de vele hotels die het dorp kent zijn er ook campings, bed and breakfast’s, vakantiewoningen en appartementen om te garanderen dat de badgasten een goede nachtrust krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld heerlijk vertoeven in het 5-sterren Hotel van Oranje.

Noordwijkse Strand

Het Noordwijkse strand is een van de mooiste en best onderhouden stranden van Nederland. Dit bewijst het strand door in 2011 voor de 25e keer opnieuw de internationale ‘Blauw Vlag’ onderscheiding in ontvangst te mogen nemen. Deze onderscheiding is een erkenning voor het schone strand en het frisse en heldere zwemwater langs het Noordwijkse strand. Tevens besteed Noordwijk veel aandacht aan veiligheid, zo zijn er naast het vlaggensysteem ook een EHBO post en mensen van de reddingsbrigade op het strand aanwezig. Verder beschikt het strand over voldoende afvalbakken zodat u als bezoeker altijd de mogelijkheid heeft om uw afval netjes weg te gooien, tevens beschikt het strand over openbare toiletten en douches en bieden de verhuurbedrijven ligstoelen, windschermen, parasols en strandhuisjes aan.

Honden op het strand

In Noordwijk zijn honden van harte welkom, echter is dit wel aan bepaalde restricties verbonden. Op het Noordwijkse strand, tussen de Koningin Astrid Boulevard en de Koningin Wilhelmina Boulevard zijn tijdens 1 juni tot en met 1 september honden de gehele dag verboden. In de periode van 1 september tot en met 1 juni zijn honden wel de gehele dag toegestaan, deze hoeven dan ook niet aangelijnd te zijn.

De stranden aan het einde van de Koningin Astrid Boulevard bieden u de mogelijkheid om uw hond het gehele jaar door uit te laten op het strand, ook hier is aanlijnen niet verplicht.

Vissen

In Noordwijk kunt u zonder visvergunning vissen! In de kustwateren geldt echter wel een beperking van een maximum van twee hengels per persoon. Het lokale VVV-kantoor of informatiepunt kan u meer informatie geven over onder andere de beste plekjes.

Boulevard van Noordwijk

Parallel aan het dertien kilometer lange strand ligt de boulevard. Eigenlijk beschikt Noordwijk over twee verschillende boulevards: de Koningin Wilhelminaboulevard en de Koningin Astridboulevard. Aan de boulevard vindt u voornamelijk eetgelegenheden.

Bezienswaardigheden in Noordwijk

Noordwijk biedt de moderne badgast heel wat meer dan alleen zon, zee en strand. U kunt genieten van het mooie uitzicht over het Noordwijkse landschap, wandelen door de duinen, diverse musea in de omgeving bezoeken, de vuurtoren bezichtigen, het bloemencorso bekijken, diverse beelden en monumenten bezichtigen, een van de vele evenementen meemaken, winkelen in het centrum of lokale cultuur opsnuiven door een gezellige wandeling door het dorp te maken.

Vuurtoren van Noordwijk

Aan de Koningin Wilhelmina Boulevard 35 vindt u de Noordwijkse vuurtoren. De vuurtoren van Noordwijk stamt uit 1921 en werd ontworpen door architect C. Jelsma. De geheel uit baksteen vervaardigde vuurtoren heeft een hoogte van circa 33 meter. In totaal telt de vuurtoren 6 verdiepingen met een totaal van 128 treden. De vuurtoren wordt nog altijd gebruikt. Tegenwoordig heeft het licht een sterkte van 38.000 cd en is het zichtbaar tot wel 18 zeemijl (ongeveer 33 kilometer). Sinds 1980 is de vuurtoren een rijksmonument. De vuurtoren is tijdens Open Monumentendag vrij voor het publiek geopend.

Musea in Noordwijk

Noordwijk telt in totaal vijf musea: het Jan Verwey Natuurcentrum, Museum Oud Noordwijk, Streekmuseum Veldzicht, Atlantikwall Museum Noordwijk en Space Expo (European Space Research and Technology Centre). In het Jan Verwey Natuurcentrum vindt u een prachtige expositie over de flora en fauna die in Noordwijk en omgeving voorkomt. In Museum Oud Noordwijk vind u een kleine collectie die een goed beeld schets over de geschiedenis van het dorp Noordwijk. Streekmuseum Veldzicht geeft de bezoeker een kijkje in de wereld van bloembollen en kruiden. Kortom: als u genoeg heeft van de Noordwijkse stranden dan kunt u altijd nog uw tijd educatief verantwoord indelen door een bezoek te brengen aan een van de Noordwijkse musea!

Bloemencorso van de Bollenstreek

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is een jaarlijks terugkerend evenement in de bollenstreek waarbij een bonte stoet van zo’n twintig prachtig versierde praalwagens onder begeleiding van muziekkorpsen door de straten van Noordwijk en aangrenzende gemeenten rijdt. In 2013 zal het bloemencorso beginnen op zaterdag 20 april.

Evenementen in Noordwijk

Voor een kleine gemeente als Noordwijk (25.524 inwoners) heeft het dorp opmerkelijk veel evenementen zoals de International Historic Tulpenrallye, Opera aan Zee, het Beachvolleybaltoernooi, het Schildersfestival, Bloemencorso, Open Monumentendag, Nieuwjaarsduik en de jaarlijks door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij georganiseerde KNRM Reddingbootdag.

Overige recreatie mogelijkheden in Noordwijk

Met drie golfbanen waar u prachtig een balletje kunt slaan, twee maneges waar u eventueel paarden kunt huren om heerlijk over het strand te draven, meerdere (kite)surfscholen om het balanceren op het water goed onder de knie te krijgen en diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van wellness heeft Noordwijk voldoende andere recreatie mogelijkheden als, u als bezoeker, genoeg heeft van het strand.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *