Winkelen in Leiden

Home / Zien, doen & beleven / Winkelen en markten / Winkelen in Leiden

 

Winkelen in Leiden

Leiden heeft een groot aantal winkels verspreid over meerdere winkelstraten. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste winkelstraten in de binnenstad van Leiden. De lijst geeft enkel de, naar onze mening, belangrijkste winkelstraten weer in een volgorde van belangrijk naar minder belangrijk.

– Haarlemmerstraat
– Breestraat
– Botermarkt
– Nieuwe Rijn
– Maarsmansteeg
– Donkersteeg
– Heren- en Doezastraat: zie hieronder voor meer informatie
– Pelikaanstraat
– Hoge Woerd
– Korevaarstraat
– Prinsessenkade
– Hooigracht
– Vrouwensteeg

In Leiden vindt u maar liefst 650 winkels. Alle grote winkelketens zijn in het centrum van de stad gevestigd (Haarlemmerstraat en Breestraat). Wanneer u een zijstraatje of een steegje inslaat ziet u al snel hetgeen Leiden echt een topstad maakt: een uitgebreid scala aan zeer diverse boetiekjes en speciaalzaken. Winkels die hun ambacht nog verstaan. Bent u moe van het slenteren door de stad? Plof dan neer op een van de terrassen van de meer dan 300 horecagelegenheden in de stad. In de zomer kunt u heerlijk aan of op het water zitten en in de winter is het goed vertoeven onder warmte lampen.

Iedere woendag en zaterdag is er een grote markt in het centrum van Leiden, rond het gebied van de Nieuwe Rijn. Er staan dan wel 200 kramen met allerlei verschillende producten. U vindt hier onder andere groente, fruit, vis, vlees, stoffen, kleding, kaas, noten, elektronica en nog veel meer.

Heren- en Doezastraat

Dit is nu juist zo’n voorbeeld van een straat met een bepaalde charme. Hier vindt u die speciaalzaakjes waar we het eerder over hadden. De Herenstraat en Doezastraat zijn aan elkaar verbonden en geven u een knus gevoel, u waant zich meer in een dorp dan in een grote stad. Parkeren is ook hier een minder groot probleem dan in de rest van Leiden.

Interessant is ook hoe de Doezastraat er tegenwoordig uit ziet. Dat heeft te maken met een historische gebeurtenis: 12 januari 1807. Op deze dag ontplofte er aan de steenschuur een gigantisch vrachtschip. Hierin lag 37 ton buskruit opgeslagen. De gevels van de panden aan de kant van het Rapenburg en de Steenschuur werden door de knal compleet verwoest. Later werden de panden opnieuw gebouwd, ook kwam er een park: het Van der Werfpark.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *