Home / Zien, doen & beleven / Musea / Naturalis

 

Tentoonstellingen in Naturalis Leiden

Naast een aantal tijdelijke tentoonstellingen heeft Naturalis Leiden ook een vaste collectie. De vaste collectie is opgedeeld in meerdere zalen: het Natuur Theater, de Oerparade, de Aarde, het Leven, Kijkje Aarde, Biotechnologie, de Schatkamer en Onderzoek in Uitvoering. Hieronder vindt u een kort overzicht van water in de verschillende zalen van Naturalis Leiden te zien is.

Verschillende zalen in Naturalis Leiden

In het Natuurtheater van Naturalis Leiden ziet u de grote verscheidenheid aan dieren die tegenwoordig in de natuur leven. In deze zaal vindt u voornamelijk dieren, planten, schimmels, eencellige dieren, bacteriën, stenen en mineralen. Een aantal hoogtepunten uit deze zaal zijn beslist de Japanse Reuzenkrab, de Reuzenpijlinktvis en brokken grafiet. Kortom: een bijzondere impressie van het leven op aarde in verschillende vormen.

In de Oerparade van Naturalis Leiden vindt u een grote verscheidenheid aan fossielen die u laten realiseren hoe oud de aarde is. Absolute toppers in deze zaal zijn het gigantische Mammoetskelet, de vele bijzondere fossielen en de interactieve stamboom.

In de zaal Aarde van Naturalis Leiden leert de bezoekers de veelzijdigheid van de aarde alsmede de complexiteit daarvan. Een korte impressie van wat u in deze zaal kunt verwachten zijn onder andere een megawereldbol. Ook wordt nauwkeurig uitgelegd hoe onder andere aardbevingen en vulkaanuitbarstingen ontstaan en welk effect deze hebben op onze leefomgeving.

In Leven van Naturalis Leiden vindt u een unieke tentoonstelling die u alles leert over het gedrag van dieren. U leert onder andere hoe planten en dieren leven en overleven. Tevens is dit de enige plek in het museum waar u, als bezoeker zijnde, een uniek uitzicht heeft op de collectie die zich in de 62 meter hoge toren bevindt. In de collectietoren liggen maar liefst 37 miljoen natuurhistorische objecten opgeslagen.

In Kijkje Aarde van Naturalis Leiden vindt u naast het dierenrestaurant, dat uw kind (6-10) geweldig zult vinden, nog meer leuke en interessante apparaten en machines waar u en uw kind spelenderwijs meer leren over de natuur en de aarde.

In de zaal biotechnologie van Naturalis Leiden vindt u een naast verschillende informatieve spellen en filmpjes over hoe essentieel DNA is voor het menselijk leven ook verschillende voorbeelden uit de biotechnologie zelf.

De Schatkamer van Naturalis Leiden is een speciaal afsluitbare ruimte die bescherming biedt tegen allerlei invloeden van buitenaf die de kwaliteit van de diverse objecten in deze ruimte zouden kunnen aantasten. Tot voor kort lagen in deze ruimte kostbare edelstenen uit een collectie die ooit eigendom was van Willem de Eerste. Vanaf 29 maart 2012 is de Schatkamer weer geopend voor bezoekers met een geheel nieuwe tentoonstelling.

Onderzoek in Uitvoering is een ruimte in Naturalis Leiden die zich voornamelijk focust op de Nederlandse wetenschap. De bezoeker komt tegenover een onderzoeker en zijn werkomgeving te staan. In Onderzoek in Uitvoering zijn meerdere kleinere tentoonstellingen te zien.

Geschiedenis van Naturalis Leiden

Museum Naturalis Leiden is een samenwerkingsverband tussen de Universiteiten van Leiden, Amsterdam, Wageningen en het Nationaal Historisch Museum. Naturalis Leiden is ontstaan uit een samenvoeging van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (RMNH) en het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie (RGM) in 1984. Echter was in deze tijd het museum zeer beperkt voor het publiek geopend. Echter werd in 1986 besloten het publiek vrij toegang te geven tot het museum, echter was hier wel een nieuw gebouw voor nodig. Het nieuwe gebouw van Naturalis Leiden, ontworpen door Fons Verheijen, werd geopend in april 1998 en bestaat naast het museum zelf met de verschillende tentoonstellingszalen ook uit verschillende laboratoria, kantoorruimten en een 62 meter hoge toren met daarin een deel van de collectie. De uiteindelijke prijs voor het nieuwbouwproject bedroeg maar liefst 60 miljoen euro, waardoor het een prestigieuze tweede plek inneemt, na het Rijksmuseum Amsterdam, op de ranglijst van de meest dure museum gebouwen van Nederland.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *