Bezoek de Pieterskerk in Leiden

Proef de sfeer van de Pieterskerk, een prachtige historische kerk in het centrum van Leiden uit de 12e eeuw. Naast het feit dat het een toeristische trekpleister is geworden is het ook een ontmoetingsplek. In de kerk worden veel lezingen gegeven, webinars opgenomen en meetings georganiseerd. U komt als bezoeker binnen via het Pieterskerkcafé, hier kunt u gelijk genieten van een goed verzorgde lunch, koffie of speciaalbiertje.

Oudste kerk van Leiden

De Pieterskerk in Leiden werd in 1121 gesticht en is daarmee de oudste kerk in Leiden. De Pieterskerk is opgebouwd in fases doordat er in sommige perioden minder financiële middelen aanwezig waren dan in andere perioden. Uiteindelijk heeft het bouwen van de Pieterskerk 180 jaar gekost. In de kerk zijn beroemde personen begraven zoals de schilder Jan Steen, de Leidse professor Herman Boerhaave en predikant John Robinson, de leider van de Pilgrims tijdens hun verblijf in de stad Leiden. De glas in lood ramen hebben al heel wat te verduren gehad, vooral tijdens de Beeldenstorm en de kruitramp van 1807. Oorspronkelijk had de Pieterskerk een westtoren, deze werd in 1920 gebouwd en werd de Coningh der Zee genoemd aangezien de toren zo hoog was dat de schepen vanuit de Noordzee de toren met gemak konden zien staan. Echter viel op 5 maart 1512 de maar liefst 110 meter hoge toren om en is daarna niet meer opgebouwd.

Sedert de 12e eeuw is de Pieterskerk al het centrale punt van Leiden. De Pieterskerk kent een historie die maar liefst 900 jaar terug gaat, in al deze jaren is de kerk al een belangrijke ontmoetingsplek geweest. De geschiedenis van de kerk is nauw verbonden met de Universiteit Leiden: de oudste universiteit van Nederland. De oprichtingsakte van de Universiteit werd in 1575 getekend in de Pieterskerk.

De Pieterskerk tegenwoordig

Tegenwoordig wordt de Pieterskerk Leiden niet meer gebruikt voor religieuze doeleinden maar voor allerlei evenementen zoals concerten en lezingen. Ook zijn er regelmatig exposities te zien. De bibliotheek van de Pieterskerk, één van de nevenruimten in de Pieterskerk, fungeert tegenwoordig als café en museumwinkel.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *