De Marekerk
 

De Marekerk is een koepelkerk

In de 17e eeuw was er sprake van een stadsuitbreiding aan de noordzijde van de stad, dit zorgde voor het besluit om een nieuwe hervormde kerk te bouwen, de Marekerk Leiden. Rond het jaar 1638 krijgt stadsarchitect Arent van ‘s-Gravesande de opdracht om de kerk te ontwerpen, het stadsbestuur wilde graag eenzelfde soort kerk als een vorig project van van ‘s-Gravesande in Maassluis. Echter wilde van ‘s-Gravensande zelf graag een koepelkerk bouwen, om het gemeentebestuur hiertoe te overtuigen bouwde hij een maquette, deze maquette is nog altijd te bezichtigen in het Museum De Lakenhal.

Wijzigingen

Voordat de bouw van de Marekerk uiteindelijk in 1639 begint laat van ‘s-Gravesande nog wat wijzigingen en verbeteringen aanbrengen op advies van zijn leermeester Jacob van Campen. Van Campen is onder andere verantwoordelijk voor het aanbrengen van de guirlanden (versieringen in de vorm van een slingers), het achterwege laten van ramen uit de het benedenste gedeelte van de kerk en de toevoeging van een zuilenportiek.

Perfecte akoestiek

Na de oplevering van het gebouw ontwierp van ‘s-Gravensande onder andere de banken en de preekstoel. De positie van de preekstoel werd door middel van meerdere proefpreken getest, zo werd onder andere gelet op de functionaliteit en de akoestiek.

120.000 kilo

De enorme koepel op de kerk word bijeengehouden door een spinnenweb van eikenhouten balken. De koepel die op de toren rust weeg maar liefst 120.000 kilo. Na de tweede wereldoorlog werd duidelijk dat de koepel 25 centimeter was ingezakt en er instortgevaar aanwezig was, om de koepel te stutten is rond 1950 een grote betonring geplaatst.

Orgel en preekstoel

Het uit 1560 afkomstige orgel dat in de Marekerk in Leiden aanwezig is, is oorspronkelijk ontworpen om als orgel dienst te doen in de Pieterskerk, echter werd het in 1733 overgebracht naar de Marekerk. De indrukwekkende preekstoel stamt uit 1649 en is ontworpen door Jacob van Campen naar het voorbeeld van de preekstoel van de Nieuwe Kerk in Haarlem.

Een unieke verschijning in het Leids stadsbeeld

De Marekerk Leiden is naast het feit dat het misschien wel het mooiste voorbeeld in Leiden is dat classicistische stijl perfect weergeeft ook de allereerste Protestante kerk in Leiden. De frappante achthoekige vorm van de Marekerk maakt het een unieke verschijning in het Leidse stadsgebied waar voorheen enkel katholieke kerken het stadsbeeld bepaalden.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *