Kweekschool voor zeevaart

Home / Zien, doen & beleven / Bezienswaardigheden / Kweekschool voor zeevaart

 

Ontwerp

De school werd opgericht in 1855 en werd tijdelijk ondergebracht in een kil en vochtig gebouw nabij het Galgewater. Met de bouw van het gebouw voor de Kweekschool voor Zeevaart werd in 1878 begonnen. Het gebouw werd geheel in eclectisch Neo-renaissancistische stijl ontworpen door C. Blansjaar en P.G. Lancel.

Een echt schip

De gehele inrichting van de Kweekschool voor Zeevaart heeft sterkte gelijkenissen met de indeling op een schip (een commandobrug en hangmatten om in te slapen) om de toekomstige matrozen een zo praktisch mogelijke opleiding te kunnen geven.

Een borstbeeld op het internaat

Het borstbeeld van Prins Hendrik dat te zien is boven de hoofdentree van het gebouw is een geschenk geweest van de Leidse Burgerij in 1879. De Jantjes (zo werden de kwekelingen van de Kweekschool voor Zeevaart in de volksmond genoemd) werden behoorlijk gedrild op het internaat, daarom was er behoefte aan een ontspanningslokaal een gymnastieklokaal, beiden zijn helaas in de loop der tijd met de grond gelijk gemaakt. Wel is nog de ziekenboeg van de Kweekschool voor de Zeevaart te zien, deze staat aan het Galgewater en wordt momenteel gebruikt als woning.

Na de Kweekschool voor Zeevaart

In 1914 werd de school omgezet naar een opleiding voor leerling-officieren bij de Koninklijke Marine, dit kwam waarschijnlijk door het groeiend antimilitarisme van vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Deze nieuwe opleiding voor leerling-officier blijft tot 1922 in Leiden bestaan. Vanaf 1922 tot 1932 worden er ook kustwachtsoldaten opgeleid. Na deze periode heeft het gebouw diverse instanties gehuisvest zoals de Rijksuniversiteit en de Mijnenopruimingsdienst. Tegenwoordig word het gebouw gebruikt door een advocatenkantoor.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *