De burcht
 

Bescherming bieden aan de Leidenaren

De Leidse Burcht is met gemiddeld 6,2 meter hoge muren en een muurdikte van zo’n 85 centimeter een zeer imposant gebouw om te zien. De Burcht bevindt zich op een zeer centrale locatie in het midden van de stad Leiden en werd gebouwd met als voornaamste doel de Leidenaren bescherming te bieden in tijden van oorlog. Tegenwoordig is de Burcht een waar symbool voor de stad. De Burcht van Leiden werd gebouwd in de 11e eeuw is daarmee een van de oudste burchten van Nederland. De kunstmatige heuvel waar de burcht op staat (deze kunstmatige heuvel wordt ook wel een motte genoemd) werd al gevormd in de 10e eeuw en is in de loop der tijd meerdere malen verhoogd tot een hoogte van wel 9 meter. Vanaf de Burcht heeft men een zeer riant uitzicht over de gehele stad.

Ada van Holland

De Leidse burcht heeft veel te verduren gehad de afgelopen eeuwen. Zo heeft Ada van Holland (gravin) hier een belangrijke strijd uitgevochten met haar oom. Ada’s vader, Dirk VII, stierf in 1203 en liet zijn 15-jarige dochter Ada achter om de positie als Gravin te bekleden. Echter erkende haar oom Willem I van Holland haar niet als Gravin en moest Ada noodgedwongen in de Burcht haar bescherming zoeken. Er volgde een hevige strijd tussen het leger van Ada en het leger van haar oom. Uiteindelijk gaf Ada zichzelf over door gebrek aan voedsel voor haarzelf en haar leger dat ze al op 15-jarige leeftijd aanstuurde.

De Burcht van Leiden: vroeger en nu

Vroeger stond op de plek waar nu de Burcht staat een houten gebouw dat bescherming zou bieden aan de Leidenaren. Onder het bewind van Graaf Dirk VI werd de houten constructie afgebroken om de Burcht, zoals we die nu kennen, te plaatsen. Door de eeuwen heen is het gehele bouwwerk regelmatig aangepast omdat de Burcht onder meer een nieuwe toegangspoort en een voorraadtoren nodig had en later (in de 14e en 15e eeuw) omdat de Burcht van Leiden haar militaire functie had verloren.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *