Van der Werfpark

Home / Zien, doen & beleven / Parken / Van der Werfpark

 

Het van der Werfpark

Het Van der Werfpark dankt zijn naam aan Pieter Adriaansz. Van der Werff, burgemeester van Leiden ten tijde van het Beleg van Leiden in de Tachtigjarige Oorlog. Het park werd in 1886 aangelegd. Het park heeft twee ingangen, er is een ingang aan de Garenmarkt en een ingang aan de Doezastraat. Deze laatste bevindt zich vlak naast het theehuis van het Van der Werfpark. Het theehuis ‘Theeschenkerij’ is uitermate geschikt om heerlijk een kopje thee met een hapje te nuttigen, in het zomerseizoen beschikt het theehuis ook over een buitenterras. Verder staat er in het midden van het park een standbeeld van burgemeester Van der Werf.

Het Kruitschip

Vanaf 1835 is er begonnen met de eerste schetsen voor het park. Dit was nodig omdat in 1807 een aanmerend kruitschip ontplofte en een grote kale plek veroorzaakte midden in de stad. Deze kale plek werd ook wel de ‘Grote Ruïne’ genoemd. Dertig jaar lang is er niets met de plek gebeurd, daarna werd er bedacht om een park op de plek aan te leggen. Vanuit het park kan men de gedenksteen zien die is ingemetseld in de kade aan de overzijde van het water. Dit is de plaats waar het kruitschip ontplofte.

Standbeeld

In 1874 werd door de Leidse 3 October Vereeniging besloten een standbeeld op te richten ter ere van burgemeester Van der Werf. Het beeldhouwwerk staat in het midden van het park op een vierkant voetstuk. Rondom het standbeeld staat een mozaïek van planten die het wapen van de sleutelstad uitbeelden. Verder vertellen de vier bronzen reliëfs op de zijden van het voetstuk het verhaal van Leidens Ontzet. Daarboven hangen de wapenschilden van de waterschappen Rijnland, Schieland en Delfland en het wapen van de stad Leiden zelf.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *