Leiden American Pilgrim Museum

Home / Zien, doen & beleven / Musea / Leiden American Pilgrim Museum

 

Het leven van de Pilgrims

Het Leiden American Pilgrim Museum is, vergeleken met de rest van de musea in Leiden, een vrij klein museum dat bestaat uit slechts een aantal ruimtes. Het gehele museum is gewijd aan de Pilgrims, de oprichters van New England. Het museum, dat gevestigd is in de Beschuitsteeg, is gebouwd tussen 1365 en 1370. Het museum laat de bezoeker kennis maken met het leven van de Pilgrims tijdens hun verblijf in Leiden doordat onder andere het gehele huis gereconstrueerd is in de stijl van een huis in de tijd van de Pilgrims. Het museum toont naast een bijzondere collectie gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de Pilgrims ook een mooie 16e- en 17e-eeuwse collectie met onder andere kaarten en gravures van Gerard Mercator en Adriaen van de Venne.

Naast het feit dat het museum de bezoeker voorziet van ontzettend veel informatie over de Pilgrims is het ook nog eens een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in een huis van wel meer dan 600 jaar geleden.

Geschiedenis van de Pilgrims

Wie zijn de Pilgrims?

De Pilgrim Fathers waren een groep Engelse puriteinen (aanhangers van het puritanisme waarbij een persoonlijke relatie met God en Christus vooraan staat) die in het begin van de 17e eeuw van Europa naar de Verenigde Staten voeren. De Pilgrims vluchtte vanuit Engeland weg naar Nederland om aan religieuze vervolging te ontkomen. Eenmaal in Nederland aangekomen voegden de Pilgrims zich bij andere Engelse vluchtelingen die zich al in Amsterdam gevestigd hadden. Echter lagen deze twee groepen vluchtelingen elkaar niet en besloten de Pilgrims in 1609 naar Leiden te gaan. De Leidse Pilgrims woonden voornamelijk in wevershuisjes in de binnenstad en leefden in vrij erbarmelijke levensomstandigheden, dit resulteerde in het besluit om in 1620 naar de Verenigde Staten te trekken.

De Mayflower

Het schip waarmee de Pilgrims Leiden verlieten om naar de Verenigde Staten te trekken heette de Mayflower. De Mayflower vertrok op 6 september 1620 vanuit Plymouth, Engeland. Eenmaal in de Verenigde Staten aangekomen stichtte de Pilgrims de Plymouth Colony, deze kolonie stond geheel in het teken van het geloof.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *