Home / Zien, doen & beleven / Evenementen / Leidens Ontzet 3 Oktober

 

Geschiedenis van Leidens Ontzet

Elk jaar weer wordt er in Leiden op 3 oktober het ‘Leids Ontzet’ gevierd. Op deze dag is de rest van Nederland gewoon aan het werk of gaat naar school maar de Leidenaren (en ook de bewoners van de omliggende gemeenten) hebben vrij van school of werk. In Leiden hangt op 3 oktober een plezierige sfeer die aangevuld word door de geur van haring, witbrood en hutspot. Op 3 oktober zijn onder andere een kermis en veel andere feestelijke activiteiten te vinden in Leiden.
Met het Leidens Ontzet wordt het einde van het tweede beleg van Leiden gevierd. Op 3 oktober 1547 kwam na een maanden een einde aan het beleg door de Spanjaarden. Uiteindelijk werd Leiden door de watergeuzen bevrijdt.

Tijdens de oorlog had de stad Leiden de kant van de Prins van Oranje gekozen, dit schoot de Spanjaarden in het verkeerde keelgat waardoor zij massaal naar de stad trokken en de stad bezette. Het eerste beleg (de bezetting van Leiden door de Spanjaarden) begon in oktober 1573 maar liep al op zijn eind in maart 1574 doordat de Spanjaarden Leiden moesten verlaten omdat de Spaanse troepen elders nodig waren. Uiteindelijk kwamen de Spanjaarden na 2 maanden weer terug om later teruggedrongen te worden door de Watergeuzen die uiteindelijk Leiden bevrijdde van het Spaanse Beleg.

Maar waarom nu hutspot, haring en witbrood? Nadat de Watergeuzen de Spanjaarden verjaagd hadden werd er door de weesjongen Cornelis Joppenszoon een enorme kookput met hutspot (een fijngestampt gerecht met onder andere pastinaak, ui, wortel en vlees) gevonden die de wegvluchtte Spanjaarden achter hadden gelaten. Dit kwam ontzettend mooi uit voor de uitgehongerde Leidenaren die maandenlang ingesloten waren door de Spanjaarden. Later diezelfde dag kwamen de watergeuzen met wittebrood en haring. Sinds die memorabele dag wordt er door de Leidenaren traditioneel haring, witbrood en hutspot gegeten op 3 oktober.

Wat is er te doen in Leiden op 3 oktober?

In de avond van 2 oktober vind de Taptoe plaats, dit is een optocht voor voornamelijk kinderen waarbij alle leden van de Leidse sportverenigingen in mee lopen. In de ochtend op 3 oktober wordt er traditioneel haring en wittebrood uitgedeeld door de 3 Oktober vereniging. Maar tegenwoordig betekend 3 oktober vooral kermis, veel lekker eten en het proeven van een geweldig gezellige sfeer door heel de stad!

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *