Station Leiden Centraal

Home / Zien, doen & beleven / Bezienswaardigheden / Station Leiden Centraal

 

Geschiedenis van het Stationsgebouw

Het eerste Leiden Centraal Station werd geopend op 17 augustus 1842 en diende als zuid-terminal die nodig was na de expansie van de Haarlemse Oude Lijn. Dit gebouw werd in 1879 vervangen door een gebouw dat werd ontworpen door D.A.N. Margadant. Ook dit station was op een gegeven moment aan vervanging toe en werd vervangen in 1955 door een station dat werd ontworpen door H.G.J. Schelling. Net zoals veel andere naoorlogse stations kreeg ook Leiden Centraal de bijnaam ‘lelijk’ doordat er veelvuldig gebruik was gemaakt van grijs beton dat het station er nogal grauw uit deed zien. Door het toenemende aantal mensen dat gebruik ging maken van het Openbaar Vervoer werd ook dit station te klein en werd het uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt. In vroeger tijden raasde het verkeer voor het station langs, dit werd echter verleden tijd met de in 1997 geopende Stationspleintunnel waarbij het verkeer onder het station door wordt geleid.

Het huidige Leiden Centraal

Het vierde en daarmee huidige stationsgebouw Leiden Centraal is gebouwd naar een ontwerp van architect Harry Reijnders, de oplevering van het station geschiedde in 1996. Het ontwerp wordt gekenmerkt door de witte vakwerkconstructies en een entree die de vorm heeft van een schelp. De oorspronkelijke vloer bestond uit witte en blauwe tegels, deze tegels werden echter bij vochtig weer en regen erg glibberig, daarom werd in 2009 ervoor gekozen nieuwe vloer in het station te leggen.

Station Leiden Centraal

Bij de opening van het nieuwe station in 1996 claimde gemeente dat de het station qua reizigersaantallen het vijfde station van Nederland was en daarom ook recht had op de aanduiding CS wat er voor zou zorgen dat het station voortaan “Station Leiden Centraal” zou gaan heten. De Nederlandse Spoorwegen besloot de vijf stations die het grootst aantal reizigers verwerkte te belonen met de toevoeging ‘Centraal’, het station in Leiden ontving deze toevoeging in 1997. Inmiddels staat Station Leiden Centraal op de zevende plaats wanneer men de belangrijkheid van het station meet naar het aantal reizigers dat het station verwerkt.

Winkels in Leiden Centraal en omgeving

Aan de achterzijde van het Leiden Centraal (ook wel noordzijde of LUMC kant genoemd) bevind zich onder andere een bewaakte ondergrondse fietsenstalling. Aan de voorzijde van het station vindt men een groot busstation en een fietsenstalling met daaroverheen een zogenaamde taxibrug. Ook vindt u aan deze kant nog diverse stationswinkels zoals de Burger King, Julia’s en de Unox/Swirl’s. Binnenin het station zijn ook nog diverse winkels aanwezig zoals Starbucks, La Place, Smullers, Free Record Shop, AH To Go en GWK Travelex.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *