Keukenhof Lisse

Home / In de regio / Keukenhof Lisse

 

De Keukenhof: het bloemenpark in Lisse

De Keukenhof (ookwel ‘The Garden of Europe’ of ‘De Tuinen van Europa’ genoemd) in Lisse is het grootste bloemenpark ter wereld. Het park is ongeveer 32 hectare groot en heeft totaal 15 kilometer aan wandelpaden. Jaarlijks trekt het park zo’n 800.000 bezoekers die komen kijken naar de zeven miljoen tulpen, krokussen, narcissen, bomen, hyacinten, lelies en andere bolgewassenen in het park.

De naam “Keukenhof”

Om meer te kunnen vertellen over de naam ‘Keukenhof’ is het noodzakelijk om eerst u eerst te voorzien van een stukje geschiedenis van het bloemenpark in Lisse. In de 15e eeuw stond er een kasteel op het gebied, waar nu elke lente weer, de vele soorten bloemen het landschap van vrolijke kleuren voorzien. In de 15e eeuw werden er op het landgoed kruiden verzameld en gejaagd, dit was nodig om maaltijden klaar te maken in de keuken van het ‘Teylingen Kasteel’. Ook werden er veel kruiden en groenten zelf verbouwd, vandaar de naam ‘Keukenhof’.

Elk jaar een ander thema

Ieder jaar heeft de Keukenhof een nieuw thema, in 2012 was het thema: ‘Polen: Hart van Europa’. Er was voor Polen gekozen omdat Polen een steeds belangrijkere markt werd qua export voor de Nederlandse snijbloemen en bloembollen. Bovendien neemt het toerisme vanuit Polen langzamerhand toe. Naast een bloemen-mozaïek van de beroemde Poolse pianist Frederic Chopin heeft de Keukenhof een Poolse themaroute aangelegd door het park. Het thema voor dit jaar is nog niet bekend.

Meer dan alleen bloemen

Naast de kleurrijke bloemenvelden is er nog meer te vinden in het bloemenpark zoals meer dan 87 verschillende soorten bomen, diverse mogelijkheden om workshops bij te wonen, een grootte kunstcollectie onder de naam ‘Art Keukenhof’ en een replica van het uit 1594 afkomstige ontwerp van de Clusius tuin in de Hortus Botanicus in Leiden.

Ook is het mogelijk om fietsen te huren of een boottocht te maken door het bloemenpark. Er zijn maar liefst 280 bankjes in het park aanwezig waar u heerlijk uit kunt rusten, al uitkijkend over het prachtig gekleurde landschap. Ook zijn er vijftien fonteinen in het park aanwezig die al een bezienswaardigheid op zich zijn.

Bovendien zijn er, speciaal voor de bezoeker die inspiratie wilt opdoen voor thuis, 7 verschillende inspiratietuinen aangelegd. Voor liefhebbers van lelies heeft Keukenhof ook wat: van 10 tot 20 mei kunt u de grootste binnententoonstelling vinden ter wereld, meer dan 300 verschillende soorten lelies zullen tentoongesteld worden.

Paviljoenen

De Keukenhof heeft verschillende paviljoenen, hieronder geven we een kort overzicht van de paviljoenen.

Oranje Nassau Paviljoen: in het Oranje Nassau Paviljoen veranderd de bloemen-tentoonstelling wekelijks. Vlakbij het Oranje Nassau Paviljoen is de ‘Walk of Fame’ waar allerlei bloemen opgesteld staan die hun naam te danken hebben beroemdheden als Mozart, Christiano Ronaldo, Spongebob, The Lion King en Pink Floyd.

Willem Alexander Paviljoen: in het Willem Alexander Paviljoen vindt u meer dan 80.000 tulpen in meer dan 600 verschillende soorten.

Beatrix Paviljoen: in het Beatrix Paviljoen kan de bezoeker kijken naar de verschillende orchideeën en bromelia’s die zijn geplant in samenwerking met de Kring Nederlands Orchideeën Producenten.

Juliana Paviljoen: het Juliana paviljoen is in 2012 geheel gewijd aan het thema: ‘Polen: Hart van Europa’.

Voor meer informatie over het kweken van bloembollen kan de bezoeker terecht in het ‘Bloembol Informatie Paviljoen’.

Toerisme naar de Keukenhof

De Keukenhof is een echte toeristische trekpleister in Nederland, circa 75% van de bezoekers komt uit het buitenland. Tot nu toe heeft de Keukenhof in haar 63 jarige bestaan meer dan 51 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Bovendien is er een duidelijk stijgende trend waar te nemen op het gebied van bezoekersaantallen: in 2008 waren er nog 835.000 bezoekers, in 2009 al 850.000 en in 2011 maar liefst 900.000!

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *