Home / In de regio / Katwijk aan Zee

 

Katwijk aan Zee

Net als Noordwijk is ook Katwijk in de loop der tijd uitgegroeid tot een van de grotere toeristische trekpleisters langs de Nederlandse kust. Katwijk heeft naast een grote boulevard van wel twee kilometer, ontzettend veel hotels, restaurantjes, terrasjes en natuurlijk strand! Katwijk heeft voor ieder wat wils, of u nu van wandelen, vissen, fietsen, varen, musea bezoeken, eten of winkelen houdt, Katwijk is van alle markten thuis!

Overnachten in Katwijk

Katwijk heeft meer dan voldoende mogelijkheden om te overnachten, in het dorp zijn ontzettend veel hotels, campings, bungalowparken, Bed and Breakfast’s en strandhuisjes aanwezig.

Katwijkse strand

Of u nu een lange wandeling wilt maken om heerlijk uit te waaien of wilt genieten van de heerlijk ontspannen sfeer op het strand, het is allemaal mogelijk in Katwijk. Ieder geniet uiteraard op zijn eigen manier van de perfectie combinatie: zon, zee en strand. Het strand in Katwijk biedt de bezoeker de mogelijkheid om een een stevige wandeling te maken, mee te doen met een van de vele strandsporten of een frisse duik te nemen in de Noordzee.

Het strand heeft verschillende voorzieningen zoals strandhuisjes waar u in kunt overnachten, een heuse strandbibliotheek waar u leeswerk kunt lenen en verschillende exposities in het aangrenzende DunaAtelier. Doordat Strandpaviljoen ‘T Zeepaviljoen strandrolstoellen verhuurt is het voor mindervalide mensen ook mogelijk het strand te betreden.

Vissen in Katwijk

Vissen op zee, wie wilt dat nu niet? In Katwijk is het mogelijk! In het zomerseizoen (van 1 april tot 1 oktober) is vissen op het strand in Katwijk niet toegestaan tussen 9:00 en 19:00 uur. Deze regel vervalt echter wanneer de temperatuur lager is dan 18 graden Celsius en/of er neerslag valt. Wanneer er een witte vlag met een rood verbods-teken wappert bij een van de politie- of strandposten langs het strand is het niet toegestaan om te vissen op het strand.

Bezienswaardigheden in Katwijk

Katwijk biedt de moderne badgast meer dan enkel zon, zee en strand. Zo kunt u in Katwijk een stevige wandeling door het duin- of bosgebied maken, diverse musea in de omgeving bezoeken, paardrijden over het strand, een fietstocht door de omgeving maken of mee doen aan een van de strandsporten op het Katwijkse strand!

Vuurtoren van Katwijk

De vuurtoren in Katwijk is helaas niet meer in gebruik, dit komt door het verdwijnen van de bomschuiten (deze kwamen na 1912 niet meer via het strand aan land). Voor de huidige scheepvaart zijn de vuurtorens van Scheveningen en Noordwijk nog altijd wel van belang. In de zomermaanden is het mogelijk om de vuurtoren van Katwijk te beklimmen, vanaf dit punt heeft u een prachtig uitzicht over het strand, de zee en de in de buurt liggende steden zoals Leiden, Den Haag en Scheveningen.

Musea in Katwijk

In totaal telt Katwijk vijf musea: het Katwijks Museum, het Spinozahuis, Museum Oud-Valkenburg, Museum Oud-Rijnsburg en het Nationaal Smalspoormuseum. In het Katwijks Museum vindt u schilderijen, grafische kunst en beeldhouwkunst van uit Katwijk afkomstige kunstenaars, het grootste gedeelte van de collectie komt uit de 16e eeuw. Het Katwijks Museum stelt een deel van haar collectie ten toon in de vuurtoren van Katwijk, in de zomermaanden kunt u deze bekijken. Het Spinozahuis in Rijnsburg is het oorspronkelijk woonhuis van filosoof Benedictus de Spinoza, Spinoza woonde en werkte hier van 1661 tot 1663. Museum Oud-Valkenburg laat de bezoeker kennis maken met de Romeinse geschiedenis van Valkenburg. Museum Oud-Rijnsburg bestaat voornamelijk uit een collectie van drophistorische voorwerpen en schilderijen, het Museum Oud-Rijnsburg heeft het hele jaar door wisselende exposities. Het Nationaal Smalspoormuseum is het grootste smalspoormuseum van Europa, u vindt hier onder andere een uitgebreide collectie aan historisch film- en fotomateriaal, een grote collectie aan originele stoom- en diessellocomotieven en stoomtrams. Bovendien kunt een tour van 45 minuten maken langs het Valkenburgse Meer in een trein die wordt voortgetrokken door een eeuwenoude stoomlocomotief. Kortom: als u genoeg heeft van de Katwijkse stranden, en meer een museum-persoon bent, dan zijn de Katwijkse musea zeker een goede aansluiting op de musea in Leiden.

Duinen in Katwijk

Als u in Katwijk bent moet u zeker een wandeling maken door het schitterende duingebied. Het duingebied dat ten zuiden van Katwijk ligt, de Meijendel en Berkheide, loopt helemaal door tot aan Scheveningen. Ook is Katwijk rijk aan twee duinvalleien, de Guytendel en de Spijkerdel. Van 1890 tot 1965 werden beide duinvalleien gebruikt om aardappels op de te verbouwen.

Bos in Katwijk

Naast het strand heeft Katwijk ook nog een een groot bos waar bezoekers kunnen genieten van een heerlijke wandeling. In het Panbos (Pan van Persijn Bos) vind u naast diverse wandelroutes meerdere educatieve borden met daarop informatie over de flora en fauna in het bos, een pannenkoekenboerderij, een hertenkamp, een geitenweide, een eendenvijver en meerdere speelweides met speeltoestellen.

Toeristenmarkt Katwijk (tussen 13:00 en 21:00 uur)

Elke dinsdag in de maanden juli en augustus staat Katwijk in het teken van de wekelijkse Toeristenmarkt. Op deze markt kunt u naast heerlijk goedkoop winkelen ook muziekoptredens en demonstraties van oude ambachten bijwonen. Iedere week heeft de Toeristenmarkt in Katwijk een ander thema.

Overige recreatiemogelijkheden en cultuur in Katwijk

Katwijk beschikt over maar liefst 51 monumenten, er is dus altijd wel wat te bekijken in Katwijk. Aan de zuidkant van de boulevard vind u de Soefitempel (Universal Murad Hassil), de tempel is eigendom van de Internationale Soefi Beweging. Ook vindt u in Katwijk meerdere galeries waar u uw ogen goed de kost kunt geven aan de werken van zowel amateur als professionele kunstenaars.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *