Home / Over de stad Leiden

 

Geschiedenis van Leiden

Leiden heeft veel meegemaakt door de tijd heen. Wist u bijvoorbeeld dat Leiden als eerste stad van Nederland een Universiteit heeft gekregen? En wist u bijvoorbeeld dat er in 1807 een enorme ramp heeft plaatsgevonden in Leiden die ruim 150 mensen het leven koste? Gelukkig is tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste gedeelte van het historisch centrum van de stad gespaard gebleven, zodat u als bezoeker nog genoeg te bezichtigen heeft.
Meer informatie: Geschiedenis van Leiden

Bezienswaardigheden Leiden

Leiden telt ruim 2800 monumenten, van molen tot kerk en van Burcht tot stadspoort. Ook zijn er maar liefst 35 hofjes te vinden in Leiden. Veel van de bezienswaardigheden bevinden zich in de binnenstad en zijn daardoor gemakkelijk lopend bereikbaar.
Meer informatie: Bezienswaardigheden in Leiden

Musea in Leiden

Leiden is een echte museumstad. Met maar liefst veertien musea in de binnenstad van Leiden is er voor iedereen wel iets leuks te vinden. Of nu komt voor een spectaculaire reis door het menselijk lichaam, een eeuwenoude Egyptische tempel, Nederland in de Romeinse tijd of de geschiedenis van de Geneeskunde; Leiden heeft het allemaal!
Meer informatie: Musea in Leiden

Eten en drinken in Leiden

Met meer dan 150 restaurants, eetcafés en kroegjes is Leiden een echte culinaire stad, liefhebbers van lekker eten en drinken kunnen in Leiden hun hart ophalen. Er is voor ieder wat wils; een Ierse pub, een Belgisch Biercafé, een Rockcafé of een gezellig Jazzcafé. Ook aan restaurants ontbreekt het in Leiden niet; bijna alle keukens zijn vertegenwoordigd in de Sleutelstad.
Meer informatie: Restaurants in LeidenCafé in Leiden

Overnachten in Leiden

In Leiden en in de directe omgeving van de stad zijn maar liefst veertien hotels te vinden. Veel van deze hotels hebben een mooie locatie middenin het centrum van de stad. Ook zijn er door de stad veel Bed and Breakfasts te vinden. Als u uw bezoek aan Leiden wilt combineren met dagjes uit naar de overige bezienswaardigheden in Zuid-Holland, kunt u kiezen voor een van de vele campings in de regio.
Meer informatie: Hotels in LeidenBed and Breakfast in LeidenCampings

Parken in Leiden

Leiden telt een aantal parken in de binnenstad, deze parken zijn ware groene oases waar u heerlijk kunt ontspannen als u even genoeg heeft van het bezichtigen van de stad. De parken zijn ook in trek bij veel Leidenaren zelf, dus u zult zeker niet de enige bezoeker zijn.
Meer informatie: Parken in Leiden

Varen door Leiden

Wat is er nu leuker dan gezellig door de Leidse grachten varen op een warme zomerdag? Na Amsterdam heeft Leiden het meeste water binnen de stadspoorten stromen. In Leiden zijn diverse bedrijven die rondvaarten aanbieden of boten verhuren.
Meer informatie: Rondvaarten door LeidenBootverhuur in Leiden

Wandelen en fietsen in Leiden

Doordat Leiden een vrij compacte binnenstad heeft is de stad zeer geschikt om wandelend ontdekt te worden. Het Visitor Centre Leiden biedt diverse wandelroutes aan waarbij de wandelaars langs allerlei prachtige bezienswaardigheden worden geleidt. Ook voor fietsers is Leiden en omgeving zeer geschikt, de stad ligt slechts paar kilometer van de bloembollenvelden en stranden. Dus genoeg om te ontdekken!
Meer informatie: Wandelen en fietsen door Leiden

Evenementen in Leiden

Leiden is een echte evenementenstad! Vooral in de zomermaanden is de binnenstad van Leiden het toneel voor allerlei culturele, culinaire en muzikale evenementen. Het absolute hoogtepunt is uiteraard Leidens Ontzet op 3 oktober.
Meer informatie: Evenementen in Leiden

Uitgaan in Leiden

Leiden is een ontzettend levendige stad, als cultuur liefhebber kunt u hier zeker uw ei kwijt. U kunt bijvoorbeeld gezellig naar dans-, muziek- en theatervoorstellingen in de Leidse Schouwburg of heerlijk relaxen onder het genot van een ijskoude cocktail in Cocktailbar Fandango of in een van de vele andere uitgaansgelegenheden in Leiden.
Meer informatie: Uitgaan in Leiden

In de regio van Leiden

Leiden ligt in de Bollenstreek, dat betekend dat de uitgestrekte en felgekleurde bollenvelden slechts een paar kilometer verwijderd zijn van de historische stad. Ook kunt u een gezellig familie-uitje plannen naar pretpark Duinrell in het nabijgelegen Wassenaar of een wandeltocht maken over het Noordwijkse strand.
Meer informatie: In de regio

Bereikbaarheid Leiden

Station Leiden Centraal is het belangrijkste station van de stad, verder heeft Leiden een goed en uitgebreid Openbaar Vervoer netwerk zodat u altijd op de juiste plaats van bestemming aankomt. Ook aan bezoekers die met de auto komen is gedacht, zo zijn er voldoende parkeerterreinen- en garages in de stad aanwezig. Er is zelfs een speciaal Parkeerplan waarbij u gratis met een busje naar het centrum van de stad wordt gebracht!
Meer informatie: Parkeren in LeidenMet het Openbaar Vervoer in en naar LeidenFiets huren in Leiden

Winkelen en markten in Leiden

Leiden beschikt over een ontzettend ruim aanbod aan bijzondere winkeltjes. Vooral de kleine knusse specialzaakjes die verstopt zijn in steegjes en kleine straatjes maken de stad een echte ‘ontdekkingsstad’. Verder is er elke woensdag en zaterdag een markt in het centrum die zeker bijdraagt aan de gemoedelijke en gezellige sfeer.
Meer informatie: Winkelen en markten in Leiden

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *